top of page

Ілля М, Анонімні Нікотинозалежні

Оновлено: 26 черв. 2023 р.

Ілля М, нікотинозалежний, не палю 20-й день.

Всім привіт! Мене звати Ілля, мені 33 роки. Ще 27 днів тому я навіть не уявляв, що колись зберусь і вирішу припинити курити. Це моя не перша залежність (три роки і три місяці тому я пройшов лікування від алкоголю та наркотиків і потрапив до Анонімних Алкоголіків, де зберігаю свою тверезість), але я ставився до куріння як до останньої дозволеної "цукерки", якщо виникали розмови з родичами щодо цієї звички.

Усвідомлення моєї залежності від нікотину було дуже болісним. В один момент я розумію, що хвилину тому я був чистим від алкоголю та наркотиків людиною з розсудливим розумом, а зараз знову став "божевільним" і хворим. В цю саму хвилину я провів паралелі між курінням ICOS і вживанням наркотиків. І все збігалося: я не міг заспокоїтись, якщо у мене не було запасної пачки сигарет вдома, і я бігав купувати їх будь-який час, незалежно від погоди чи місця. Я курив перед будь-якою дією - нагороджуючи себе, підготовлюючись до дії, а під час довгих заходів, тривалість яких перевищувала годину, я робив перерву, щоб покурити. Куріння стало моїм способом провести вільний час, замінюючи будь-які інші дії. Я не міг переглянути фільм у кінотеатрі, брати участь в нараді на роботі або провести час у поїзді без перекуру. Навіть коли лікар забороняв куріння, а під час бронхіту або запалення легень куріння було болісним для мене, я все одно курив. Останнім часом, через зовнішні обставини, я жив в одній кімнаті з братом та двома сестрами шкільного віку, і навіть вночі я міг курити, не виходячи з кімнати, вважаючи, що пасивного куріння не існує.


Для мене це було шокуюче. Я не міг уявити, що протягом трьох років тверезості не помічав своєї божевільної поведінки. Я щиро вважав, що на першому місці в моєму житті є щось більш значуще, а насправді це були лише цигарки або, останнім часом, стіки. Я вирішив діяти і почав звертатися до знайомих, які вже відмовились від куріння, та звернувся до групи НікА. Я почав відвідувати зустрічі і після першого зібрання вперше в житті вирішив припинити курити. На щастя, протягом тижня я не зміг здійснити це рішення і продовжував "кидати" курити щодня. Це дало мені додаткові аргументи, щоб переконати себе, що куріння - це божевілля, а не просто звичка, і що я став заручником цієї залежності.


Протягом цього тижня я намагався не курити зовсім, і через годину після прийняття рішення починав хвилюватися, потім відчував тривогу, а наступного дня після обіду уже панікував і змінював своє рішення з "не курити" на "зменшити кількість стіків в день". І наступного дня я купував дві пачки стіків, як завжди, оскільки за пів дня я зміг викурити свою норму, яка становила півтори пачки на день.


Ці провали лякали мене ще більше і спонукали до дій, про які я дізнавався від членів групи НікА. Я створив список контактів, тих, до кого звертався за підтримкою (перші два дні без нікотину я розмовляв по 4 години на день з членами спільноти), відвідую зустрічі 5-7 разів на тиждень, дізнався, як пройти кроки, і на другий день своєї чистоти від нікотину я знайшов собі спонсора і почав робити 12 кроків Анонімних Нікотинозалежних.


Кожен день я підтримую спілкування з іншими нікотинозалежними, виконую кроки і слідую порадам мого спонсора. Це допомагає мені краще розуміти, як сильно нікотин впливав на моє життя: на мої вибори щодо товаришів, нових знайомств; як він визначав діяти, чи відкласти рішення на час перекуру, а потім, на невизначений термін; як він змушував мене ховатися за курінням під час сильних позитивних чи негативних емоцій, замість того, щоб навчитися відчувати і переживати ці почуття без нікотину. Програма для нікотинозалежних щодня ставить мені неприємні питання, але саме через них я стаю кращою людиною.


Три роки тому я вже мав досвід з аналогічною програмою одужання, яка допомогла мені позбутися від наркотиків і алкоголю. Завдяки цій програмі я зміг побудувати здорові відносини з родиною, знайти друзів, навчитися водити автомобіль, знайти роботу і, вперше в житті, замість звільнення отримати підвищення.


Я дуже вдячний 12 крокам, і тепер, працюючи над собою в програмі для нікотинозалежних, я вірю, що результатом буде не лише свобода від залежності, але і більше чудових подій, які допоможуть здійснити мої бажання.


Ілля, Анонімні Нікотинозалежні

10 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page